Mirja Niemelä on hämeenlinnalainen keraamikko ja opettaja (TaT). Hänen ammatillista osaamistaan ovat muun muasssa keramiikkamuotoilu ja kestävä muotoilu. Vuodesta 2018 lähtien Niemelä on työskennellyt Hämeenlinnassa Keramiikkarykmentti-yhteistyöhuoneella, missä hän valmistaa käyttö- ja taidekeramiikkaa.
Niemelä on väitellyt 2010 kestävästä muotoilusta Aalto yliopistoon Taiteiden tiedekuntaan. Väitöksen kokeilevassa osassa Niemelä tarkasteli kaivosteollisuuden kuonien käyttöä keramiikan väriaineena korvaten niillä neitseellisiä keramiikan materiaaleja. Tähän työskentelyyn kuuluivat erilaiset materiaali- ja polttokokeet. Ilman niitä jäte- ja kierrätysmateriaalien potentiaalin ymmärtäminen muotoilutyöhön on haastavaa. Lasitteiden ja väriaineiden tarkastelu ja kehittäminen on ollut Niemelälle tärkeää jo opiskeluajoista lähtien. Kun tietää mitä savi, lasite tai väriaine sisältää, voi edistää kestävää kehitystä, kiertotaloutta, ekologisuutta ja paikallisuutta.
Käyttökeramiikassa hän käyttää usein voimakkaita koristeaiheita, joita on luonnehdittu 1950-luvun henkisiksi. Jätemateriaalien käyttö keramiikkaan toi tuotteisiin lehtiaiheiset koristeet, joissa kohtaa graafinen koristelutyyli ja maanläheinen värimaailma.
Mirja Niemelä on pitkään toiminut yliopettajana Hämeen ammattikorkeakoulussa muotoilun koulutuksessa, missä hänen opetusalaansa ovat keramiikkamuotoilu, kestävä muotoilu, muotoiluajattelu, palvelumuotoilu sekä projekti- ja opinnäytetöiden ohjaus.
Kerro muille tästä portfoliosta
Cadmium, valettu posliini, 1995.
Soikiolehti, jätemateriaalia sisältävä kivitavarasavi, tilausteos Arabiaranta Helsinki HOAS, 2002.